СУ ''Константин Величков'' - гр.Пловдив - UNREGISTERED VERSION

Отиване към съдържанието

Главно меню

Ден на толерантността

Галерия > 2014/2015

Днес Актовата ни зала е  празнична зала. А поводът?
Денят на толерантността според Декларацията за принципите на толерантността на ООН.
За учителите в детската градина имаше вътрешно обучение по темите, които трябва да предложат на децата по повод Деня на толерантността.
За всички класове бяха подготвени различни игри, съобразени с възрастта.
Четвърти клас  нарисуваха Дърво на толерантността с отпечатъци на ръчичките си, които бяха оцветени с цветовете на кожата на различните хора по света
бели, жълти, червени, черни, кафяви. Появиха се и две зелени ръчички, но се споразумяхме с децата, че това ще са марсианци. Не ни пречи и с тях да бъдем приятели! След като беше готово, дървото беше окачено за украса във фоайето на училището.
В началото на празника на децата от другите класове беше представена кратка презентация за толерантността, която описваше принципите й чрез най-лесните за възприемане начини
чрез рисунки на различни пеперуди, живеещи на една и съща поляна, различни риби, живеещи в едно и също море, различни птици, летящи в едно и също небе.
След краткия филм имаше състезание с Пъзела на толерантността.
Играта беше за Втори клас. Децата  бяха разделени на два отбора, които трябваше да пренесат парчетата на пъзела от единия до другия край на залата. А големите поставяха парчетата на правилните им места. Състезанието спечелиха червения отбор, но веселбата беше еднаква и за двата отбора. След като наредиха парчета, децата видяха, че на тях са нарисувани няколко различни по пол, по цвят на косата и кожата деца, хванати за ръце. Точно това беше и посланието на играта
Няма значение как изглеждаме, всички сме деца и можем да бъдем приятели.
В следващата игра симулирахме различни специални потребности
незрящи, нечуващи, неможещи да говорят и деца с ограничени физически възможности. С тях играхме на развален телефон и на топка. Оказа се, че въобще не е трудно да се играе с такива деца. Участниците бяха много изобретателни и измислиха какви ли не методи за да обяснят думичката топка на разваления телефон тези които не можеха да говорят например, описваха с ръце коя е думата. Без да им подсказваме се сещаха, че трябва да помогнат на „незрящите” в играта да намерят другарчето до себе си, за да може играта да продължи.
Учениците от пети клас показаха своето виждане за Толерантността . Те подготвиха и представиха три презентации и няколко песни . Посланието , което отправиха към своите съученици , учители и родители е за един по-добър свят , в който да живеем.
За да се засили духа на Деня на толерантността, във фоайето на първият етаж от няколко дни е разположена изложба с детски рисунки на тема Толерантност.
Всички деца си тръгнаха развълнувани , а може би и вече по- толерантни

Назад към съдържанието | Назад към главното меню