СУ ''Константин Величков'' - гр.Пловдив - UNREGISTERED VERSION

Отиване към съдържанието

Главно меню

Трети март

Галерия > 2014/2015

 Отново е 3-ти март дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден най-съкровен в календара на българската национална история.
 За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода; народ, чиято висока самобитна култура е подложена на унищожение; възражда се една държава, която отново заема своето място на картата на Европа. Този ден показва на българите, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че хилядите доброволци, загинали , сражавайки се в Руско-Турската Освободителна война не са дали живота си напразно. Санстефанският мирен договор не просто увенчава с успех края на войната, но и поставя началото на тази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.
  Днес ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем, възпитавайки нашите деца в патриотизъм и почит.
В празнично украсената Актова зала се събраха ученици, учители, гости. Всички с нетърпение очакваха началото на настъпващия празник. Той започна с химна на Република България, който накара присъстващите да почувстват величието на този паметен за България ден.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню